Straffe weetjes over vlooien

Een volwassen vlo leeft ongeveer 12 dagen en legt tot 50 eitjes per dag. Eén vlo kan dus voor een kleine 600 nakomelingen zorgen. Onder goeie omstandigheden staan die na 3 weken paraat!

Onderzoek bij dierenartsen heeft aangetoond dat gemiddeld 1 op 4 katten en 1 op 7 honden vlooien hebben. Hun baasjes hadden nog niks in de gaten ...
Image
Image

Vlooien vallen meteen op?

Het is een wijd verspreid idee dat je hond of kat flink jeuk gaat hebben eens ze vlooien heeft. Als ze niet allergisch zijn aan vlooienbeten, is de jeuk eerder gering.

Ook wordt vaak gedacht dat je vlooien wel makkelijk zal zien in de vacht van je huisdier. Ze zijn lichtschuw en zitten dus voornamelijk in de dicht behaarde huiddelen. Zie je toch vlooien, ga er dan maar vanuit dat ze het topje van de ijsberg vormen.

Vlooien zijn trouwens het makkelijkst te zien ter hoogte van de staartbasis en ter hoogte van de buik.
Je moet het hele jaar door op je hoede zijn voor vlooien.
De kans op een vlooienplaag is aanzienlijk kleiner wanneer je gedurende het hele jaar aan vlooienpreventie doet.

Zijn vlooien gevaarlijk voor mens en dier?

Vlooien kunnen lastig zijn voor dier en mens als ze prikken, omdat dit jeuk geeft. Sommige honden en katten zijn overgevoelig voor het speeksel van de vlo (vlooienallergie), waardoor ze onophoudelijk krabben, hetgeen wondjes kan veroorzaken.

Daarnaast kunnen vlooien allerlei ziektes overdragen:
  • lintworm bij de hond en de kat
  • bartonella bij de kat (geeft bij mens Cat Scratch Disease)
Image
Image

Levenscyclus van de vlo

Om vlooien goed te bestrijden, moet je weten hoe ze zich ontwikkelen. Een volwassen vlo zuigt bloed bij de hond of de kat en legt vanaf dan eitjes.

Deze eitjes kleven niet aan de vacht van het dier, maar vallen op de grond. Na een aantal dagen komt uit het ei een larve, deze vervelt een aantal keren en spint uiteindelijk een cocon om zich heen. Hieruit komt na verloop van tijd een volwassen vlo.

Afhankelijk van de omstandigheden (temperatuur, luchtvochtigheid, aanwezigheid van huisdieren) duurt deze cyclus 3 weken tot wel 18 maanden.

Behandelingstips

Tegen vlooien kan je behandelen met:
  • vlooienbanden
  • pipetten
  • tabletten
Elk produkt heeft zijn eigen werkingsduur, die moet worden gerespecteerd.

Afhalingen

Maandag - Vrijdag :

09u - 12u
17u - 19u

Zaterdag:

09u - 12u

Raadplegingen

Enkel op Afspraak
  • 011 584006
  • maak ONLINE afspraak